Túrós epertorta
TÚRÓS EPERTORTA
Hozzávalók:
(2 db 4 tojásos piskótalapot sütünk, egy sárgát, és egy kakaósat.)
8 db tojás
16 evőkanál porcukor
8 evőkanál hideg víz
8 evőkanál liszt
2 késhegynyi szódabikarbóna
16 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
Kevés tej vagy víz.
A négy tojásfehérjét 8 evőkanál porcukorral, és 4 evőkanál hideg vízzel nagyon kemény habnak felverni, majd sorra hozzáadni a tojások sárgáját, mindenikkel jó sokat kavarni, késhegynyi szódabikarbóna és 8 evőkanál lisztet óvatosan hozzákavarni. Előmelegített sütőben megsütni. Ugyanígy készül a kakaós piskóta lap is, csak egy kanál kakaót tejjel (vagy vízzel) elkavarni és a tésztához önteni.
Lehet a nyolc tojásból egybe is készíteni a piskótákat, csak a végén a tésztát két fele önteni és a kakaót az egyik tésztához hozzátenni, majd két, egyforma átmérőjű tortaformában, előmelegített sütőben megsütni.
Túrókrém:
25 dkg tehéntúró
4 evőkanál porcukor
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaniliáscukor
1 csomag zselatinpor (10 g)
250 ml Hulala tejszín.
A túrót 4 evőkanál porcukorral, vanilia cukorral és a citrom reszelt héjával kikavarjuk. Feloldjuk a zselatint, felmelegítjük, langyosra hűtve hozzátesszük a túrókrémhez, és végül a felvert tejszint, jól összedolgozzuk
Eperkrém:
4 dl epres joghurt
Cukor ízlés szerint
2 csomag zselatinpor
25 dkg eper
250 ml Hulala tejszín.
A joghurtot, a cukrot és a zselatint felmelegítjük, amíg hűl, villával az epret összetörjük, felverjük a tejszint. Végül összevegyítjük az egészet.
Eperzselé:
1 tasak piros tortazselépor
3 evőkanál cukor
0,5 dl eperszörp
2 dl víz.
Továbbá:
1 dl eperszörp a tortalap locsolásához
Eperdzsem a kenéshez
Szép eperszemek a díszítéshez.
Tejszínhab a díszítéshez.
Elkészítés:
A kakaós lapot ráhelyezzük a tálra, amin majd tálaljuk a tortát. (Kapcsos tortaformát csatoljuk a torta köré, hogy tartsa meg a krémeket, a zselatint, míg megkötnek.)
A kakaós lapot meglocsoljuk 1 dl víz és 1 dl eperszörp keverékével. Rátesszük a túrókrémet, majd megkenjük eperdzsemmel. Rátesszük a sárga lapot, megkenjük eperdzsemmel.
Elkészítjük az Eperkrémet és rákenjük a dzsem tetejére.
Mikor jól megkötött rárakjuk ízlés szerint a díszítésre szánt epret és felmelegítjük az Eperzselé hozzávalóit és lassan középen kezdve kis adagokban a torta tetejére öntjük.
Mikor megkötött, késsel óvatosan elválasztjuk a forma szélétől és levesszük a formát.
Végül tejszínhabbal az oldalát tetszés szerint díszítjük.
A receptet, fotókat küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|
Megcsináltam!Nagyon ,nagyon finom!!Mindenkinek ajánlom! :)