Darázsfészek
DARÁZSFÉSZEK
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2 db kockacukor
30 dkg g finomliszt
3 dkg porcukor
1 tasak vaniliás cukor
1 csipet só
2 db tojás
5 dkg vaj vagy margarin
Tej.
Töltelék:
5 evőkanál tej
8 dkg porcukor
20 dkg darált dió, vagy 20 dkg darált mák
1 db citrom reszelt héja
5 dkg mazsola.
A tésztához az élesztőt a kockacukorral,1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál lisztel összekeverjük, és megkelesztjük (kovászt készítünk).
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a porcukrot, a vaníliáscukrot, a sót, a tojásokat, a 3 dkg olvasztott vajat (margarint), és annyi tejet hogy jó lágy tésztát kapjunk. Szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve 2 percig forrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Középen és a hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a tölteléket, majd középen kettévágjuk, és szorosan feltekerjük. A két rudat 2-3 cm széles darabokra vágjuk.
Vágott felületükre fordítva alul kissé összenyomjuk a fészkeket, és egymástól távol a kikent formába rakjuk. Megkenjük zsiradékkal, az oldalukat is.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd forró sütőben sütjük.
Kihűlve fogyasztjuk!
Vaniliás öntetet, borsodót kínálhatunk hozzá.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|