Pöttyös-mézes sütemény
PÖTTYÖS-MÉZES SÜTEMÉNY
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg porcukor
1 evőkanál zsír
3 evőkanál méz
4 evőkanál tej
2 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna.
Ezeket mind egy tálba rakjuk, s gőz fölött jól összefőzzük (nem mondhatnám, hogy be fog sűrűsödni, inkább a tojás úgy kivilágosodik, s habos lesz).
Ezután a forró masszát levesszük a tűzről, s hozzádolgozunk 60 dkg finomlisztet. Összegyúrjuk, és 3 részre osztjuk. A harmadik részbe egy kanál kakaót szórunk, s jól összedolgozzuk.
A másik két részt, külön- külön kisodorva külön-külön tepsiben 180-200 fokon megsütjük (A sütő már elő van melegítve. A tepsit én zsírozni, lisztezni szoktam). A harmadikból, amihez kakaót tettünk, 10 db kis gombócot készítünk, s ezekből tepsi hosszúságú rudakat sodrunk. Ezt is végül egy tepsire rakva megsütjük.
A tészták és a rudak kemények lesznek. Nem muszáj aznap megtölteni a krémmel, de ha mégis, akkor hamar megpuhul a tészta.
Krém:
7 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
Ezeket összefőzzük.
25 dkg Rama margarint és 20 dkg porcukrot kikeverünk és a kihűlt masszához apránként hozzáadagoljuk.
Csokoládémáz:
1 tábla (10 dkg-os) Party kakaós ét tortabevonót gőz fölött kb.
10-12 dkg Rámával megolvasztunk, amikor már a csoki és a vaj is megolvadt a sütemény tetejére öntjük.
Összeállítás:
Egy lap tészta, rá a fele krém; ebbe belenyomkodjuk kis távolságokra, szépen elosztva a tésztarudakat; a krém másik fele, majd rá a másik tésztalap. A süti tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
Felszeletelésnél ügyeljünk arra, hogy egy szeletbe 2 pötty jusson- így nagyon mutatós lesz!
A receptet, fotót küldte: Barics Rita, Nána, Szlovákia.
Vissza
|