Húsvéti kalács
HÚSVÉTI KALÁCS
(Húsvéti kókonya)
Hozzávalók:
(ugyanaz, mint a foszlós kalács tésztája)
1/2 kg liszt
10 g élesztő
1egész tojás
1 db tojássárgája
Csipetnyi só
1 citrom reszelt haja
50 g olvasztott vaj
Annyi megcukrozott langyos tej (kb. két és fél deci), hogy jó lágy tésztát kapjunk.
Az azonos hőmérsékletű lisztet, felvert tojást, citromhéjat, sót, tálba tesszük, hozzátesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, és nagyon jól kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztához hozzátesszük a felolvasztott vajat és azzal is, addig dagasztjuk, míg a tészta a kéztől elválik. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Két részre osztjuk a tésztát, az egyik részt ugyancsak három részre osztjuk, kisodorjuk egyforma hosszúságúra, összefonjuk, és kerek formába tesszük.
A másik, megmaradt tésztát, négybe osztjuk, a három résszel ugyanúgy járunk el, mint az előzővel mikor kész rátesszük a tepsiben lévő tészta szélére.
A megmaradt tésztát is kisodorjuk, nem túl vékonyra, négy részre vágjuk, és madárkákat formázunk belőle,(ez úgy történik, hogy a tésztából bogot vetünk, az egyik végét ellapítjuk, késsel megvagdaljuk ez lesz a farok, másik végébe két borsszemet nyomunk, ez a fejrész) aztán rárakjuk a tészta belső részére.
Tojással lekenjük és kelesztés után előmelegített sütőben, vagy kemencében pirosra sütjük.
Nálunk az a szokás, hogy Húsvét reggelén, viszünk eledelt a templomba megszenteltetni (sonka, tojás, bárány, stb.) Ezt a kalácsot (kókonya), kenyér helyett esszük a szentelt ételekkel.
A templomban is ilyen van csak nagyobb, Jézus keresztjén, amivel körbe járják a templomot az eledelszentelésnél. Ahány ház annyi szokás!
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|