Foszlós kalács
FOSZLÓS KALÁCS
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
10 g élesztő
1egész tojás
1 db tojássárgája
Csipetnyi só
1 citrom reszelt haja
50 g olvasztott vaj
Annyi megcukrozott langyos tej (kb. két és fél deci), hogy jó lágy tésztát kapjunk.
Az azonos hőmérsékletű lisztet, felvert tojást, citromhéjat, sót, tálba tesszük, hozzátesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, és nagyon jól kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztához hozzátesszük a felolvasztott vajat és azzal is, addig dagasztjuk, míg a tészta a kéztől elválik. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és kinyújtva különböző töltelékekkel töltjük. Lehet például aszalt gyümölcsökkel is.
Ha kakaósan készítjük, kettőbe osztjuk a tésztát. Az egyik felébe tejjel feloldott kakaót teszünk, deszkán egyforma nagyságura kinyújtjuk őket. Egymásra tesszük a lapokat, és felcsavarjuk.
Tepsibe tesszük, felvert tojással többször bekenjük, és újra kelesztjük. Mikor kétszeresére kelt, előmelegített sütőben megsütjük.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|