Jogász szelet
JOGÁSZ SZELET
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
Késhegynyi szódabikarbóna
Annyi tejföl, hogy jól gyúrható kemény tésztát kapjunk.
Kevert tésztához:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
1 db tojássárgája
Késhegynyi szódabikarbóna
2 kávéskanál kakaó
1 dl tej
13 dkg liszt.
Továbbá:
Pikáns ízű lekvár (pld. feketeribizli, áfonya..)
1 db tojásfehérje
10 dkg porcukor a mázhoz.
Az első tészta anyagait összegyúrjuk, 3/4 részét kis tepsibe (30 x 22 cm) nyújtjuk, megkenjük a pikáns ízű lekvárral.
A második tésztához a vajat kikeverjük a cukorral, tojással, tojássárgájával. Hozzádolgozzuk a kakaót, szódabikarbónát, tejet, lisztet.
A keveréket ráöntjük a lekvárral megkent tésztára.
A porhanyós tészta 1/4 részéből rudakat sodrunk ceruza vastagságúra, a rudakat egyenletes távolságra hosszában rárakjuk a barna tésztára.
Sütés közben a rudacskák belesüllyednek a tésztába, s amikor felvágjuk a süteményt, babosnak fog látszani.
Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett vastagra keverjük, és a meleg tésztára kenjük. Kihűlve vágjuk fel.
Díszítésként megszórjuk színes kókuszreszelékkel.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|