Fekete-fehér torta
FEKETE- FEHÉR TORTA
Hozzávalók:
Tészta:
4 db tojás
22 dkg kristálycukor
16 dkg rétesliszt
1 kávéskanál instant kávépor
5 kávéskanál kakaópor
Fél kávéskanál sütőpor.
A tésztához a hozzávalókat kétfelé osztom, mivel más-más hőfokon sül a tortaformában lévő és a tepsiben sülő tészta. Így a tojásfehérjétől sem kell félni.
1. A tojássárgákat (2 db) kikeverem a cukorral (fél pohár) belekeverem a lisztet (fél pohár) a sütőporral, s a végén óvatos mozdulatokkal hozzáadom a felvert tojásfehérjét (2 db).
2. Ezt a tésztát beleöntöm egy 21 cm átmérőjű kapcsos tortaformába (kizsíroztam, kiliszteztem), és előmelegített 160 C fokon 30 percig sütöm.
3. A tésztához valók másik felét ugyanígy készítem, csak egy 25x38 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm. A kakaó és a kávéport összekeverem, és a tepsibe öntött nyers tésztára 3 cm-enként ferde csíkokat szórok (ez lesz majd a tortánk széle, lásd. a képen).
4. Ezt is megsütjük, de 180°C-on, kb. 10 percig.
Csokoládékrém:
2 evőkanál rétesliszt
2 csomag csokoládés pudingpor
Fél liter tej
4 evőkanálkanál cukor
10 dkg Rama margarin
2 db tojás sárgája.
A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztből, pudingporból, tejből, a tojássárgájákból masszát főzünk, s ha kihűlt hozzákeverjük a vajas krémet.
Tejszínes krém:
Fél liter habtejszín (33%)
1 kávés kanál porcukor
1 csomag habfixáló.
A hozzávalókból kemény habot készítünk.
Kell még:
-vaj a formák kivajazásához
-liszt a tortaforma belisztezéséhez
-sütőpapír.
Összeállítás:
1. A tortaformában sült tésztát kétfelé vágjuk.
2. Az egyik lapra rákenjük a csokis krémet, de kb. 3 kanállal, ebből félreteszünk. Végül rátesszük a másik felét a tortalapunknak.
3. A tejszínes krémet a tortánk tetejére simítjuk
4. A tepsiben sült tésztánkból olyan széles csíkot vágunk, amilyen magas a tortánk. A maradék krémünkkel bekenjük a torta szélét, s tésztacsíkokat körberagasztjuk (ez a krém fogja oda).
5. Tetszés szerint kidíszítjük a tortánkat.
A receptet, fotókat küldte: Barics Rita, Nána, Szlovákia.
Vissza
|