Galuska
GALUSKA
(4 személyre)
Hozzávalók:
2 db tojás
1 dl hideg víz
Só
25 dkg liszt.
Először egy nagyobb fazékban vizet forralok, gyengén sózom.
Egy tálba ütöm a tojásokat, hozzáadom a vizet, és sózom. Elkeverem, majd hozzáadom a lisztet. Fontos, hogy nem szabad sokáig keverni, csak amíg nagyjából csomómentesre összeáll a tészta.
Galuskaszaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ahogy feljött a víz felszínére, még kavarok rajta egyet, és leszűröm. Ha azonnal tálalom, langyos vízzel öblítem le, ha később kerül csak asztalra, akkor hideg vízzel.
Alapszabály: ahány tojást ütök fel, annyiszor fél deciliter víz kell hozzá. Lisztet, annyit kell használni, amennyit ez a folyadék felvesz.
Nálam ez a fenti mennyiség vált be – így a galuskám nem fő szét, nem lágy, nem túl kemény.
Ha nincs galuska-szaggatónk, lehet vágódeszkáról is szaggatni – vegyünk egy merőkanálnyit a vágódeszkára, egy csíkot vágjunk le belőle, majd kés segítségével kisebb galuskákat szaggatunk a lobogó vízbe. (Sokkal lassabb, és az eredmény rusztikusabb.)
Általában pörkölt félékhez – hagyományosan paprikás csirke mellé szokták köretnek készíteni. Ilyenkor jó, ha a csirkepörkölt szaftjából 2-3 evőkanálnyi szafttal meglocsoljuk, finomabb lesz, és is biztos nem ragad össze a galuskánk.
Lehet ízesíteni a galuskát: ilyenkor a tojás-víz keverékhez adjuk a vegetát, petrezselyemzöldet, ki mit szeret, lehet kísérletezni.
Vissza
|