Székelygulyás
SZÉKELYGULYÁS
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús
80 dkg savanyú káposzta
4 evőkanál sertészsír, vagy olaj
3 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, őrölt pirospaprika, őrölt bors, őrölt köménymag
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát is kockákra vágjuk.
A zsír (vagy olaj) felén megdinsztelünk kétfejnyi kockára vágott vöröshagymát, pirospaprikával meghintjük, rátesszük a kockákra vágott húst, megpirítjuk. Sózzuk, őrölt köménymaggal, borssal és reszelt fokhagymával ízesítjük, lefedve majdnem puhára pároljuk. (Ha szükséges, időnként pótoljuk a saját levét vízzel, de rövid, tartalmas szaftot kell kapnunk. Idényben egy kockázott paprikát, paradicsomot is adjunk hozzá.)
Egy másik lábosban a maradék zsíron megdinszteljük a maradék kockázott vöröshagymát, rátesszük a szálas savanyú káposztát. (Ha túl savanyú, átöblítjük, de nem áztatjuk!) Őrölt köménymaggal, kevés sóval ízesítjük, vízzel felengedjük, és félig megfőzzük. Ha kész, összekeverjük a pörköltet a káposztával és készre főzzük.
A tejfölt elkeverjük egy evőkanál liszttel, felöntjük kevés forró főzőlével, és az ételhez adjuk. Még egyet forralunk rajta. (Aki szereti, ízesítheti pici tárkonnyal is.)
Tejföllel meglocsolva, ropogós friss kenyérrel tálaljuk.
Ha van készen lefagyasztva pörköltünk, időt spórolhatunk. (Ezen a képen épp gombás pulykamellből készült pörkölttel készítettem.)
Vissza
|