Lekváros bukta
LEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
Reszelt citromhéj vagy vanilia
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor
Tej.
A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. Minden darabra diónyi kemény lekvárt teszünk és felcsavarjuk.
Tepsibe rakjuk, 2 cm távolságra egymástól, és letakarva újra kelesztjük, majd vajjal megkenve megsütjük.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Erdély, Gyergyócsomafalva.
Vissza
|
ma lekváros buktát sütök!
Jó étvágyat hozzá! Szép napot, üdv: Gyöngyi (a szerk.)