Keltes csöröge
KELTES CSÖRÖGE
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
Reszelt citromhéj vagy vanilia
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor
Tej.
Kelt tésztát készítünk: a lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra, derelyevágóval 2cm széles, 6-7cm hosszú csíkokra vágjuk. Minden csík közepébe hosszan belevágunk, a két csücsköt a lyukon áthúzzuk, egyiket felülről másikat alulról, és bő forró olajban kisütjük.
Porcukorral behintve tálaljuk.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Erdély, Gyergyócsomafalva.
Vissza
|
Köszönöm, megsütöttem, nagyon finom.