Levesek : Szárazbableves debrecenivel |
Szárazbableves debrecenivel
SZÁRAZBABLEVES DEBRECENIVEL
Hozzávalók:
25 dkg száraz tarkabab
1 db füstölthús ízesítésű kocka
1 db húsleves kocka
2-3 db babérlevél
4 db debreceni kolbász
15 cm parasztkolbász
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál ecet
2 dl tejföl + a tálaláshoz
1 db tojás, liszt a csipetke tésztához.
A babot előző este megmosom, beáztatom. Másnap újra megmosom, a húsleves és füstölthús ízesítésű vízben elkezdem főzni. Hozzáadom a babérleveleket. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadom a kockázott sárgarépát, fehérrépát, a szeletelt parasztkolbászt és a debrecenit egyben. A debreceni kolbászt 10 perc után kiveszem a levesből. Ha megpuhult a bab, berántom a levest:
Az olajon megdinsztelem a kockázott vöröshagymát, reszelt fokhagymát. 1 evőkanál lisztet pirítok rajta, majd pirospaprikával meghintem, és felöntöm pár merőkanál levessel. Csomómentesre elkeverem, majd a levesbe visszaöntöm. A tejfölt is simára keverem egy kis forró lével, hogy ne legyen csomós, a leveshez adva jól kiforralom. A debrecenit karikára vágom, és a forrásban lévő leveshez adom.
Csipetke tésztát készítek 1 tojásból, sóval, liszttel, és külön lábosban, a levesből mert lében főzöm ki. Így a csipetke másnapra nem "eszi" meg a levest, csak tálaláskor teszek a tányérba.
Tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel tálalom.
Nagyon laktató leves, egy túrós csusza, vagy lángos stb. elég második fogásnak.
![](http://www.kepmester.hu/images/228/1195/00000577.jpg)
Vissza
|