Habos csokoládétorta
HABOS CSOKOLÁDÉTORTA
Hozzávalók:
(16 szelethez)
7 db tojás
22 dkg cukor
6 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál sütőpor
12 gramm színtelen zselatin
40 dkg ét tortabevonó
2 tojássárgája
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló.
A lisztet, étkezési keményítőt, a sütőport és egy csipet sót elkeverek. A 4 db tojásfehérjét 12 dkg apránként beleszórt cukorral habbá verem. Egyenként beledolgozom a 4 db tojássárgáját. Erre szitálom a lisztes keveréket, óvatosan elkeverem.
Kivajazott, liszttel meghintett kapcsos tortaformába öntöm, aminek az alját sütőpapírral kibéleltem. Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 30 percig, sütöm, tűpróba.
A zselatint kevés hidegvízbe áztatom. 25 dkg tortabevonót kisebb darabokra tördelek, és mikróban felolvasztom. 3 egész tojást, és 2 tojássárgáját a maradék cukorral vízfürdő felett addig verem, míg a cukor elolvad. Hozzáadom a zselatint, és sűrű krémmé keverem. Végül hozzáadom a tejszínből, habfixálóból készített kemény habot. Hűtőbe teszem dermedni.
A piskótát 3 felé vágom, rétegenként megkenem a krémmel, pár szem rumos meggyet teszek a lapok közé kent krémre. A torta tetejét is bevonom. A maradék csokoládéból zöldséghámozó segítségével csokiforgácsot készítek, ezzel díszítem a torta tetejét.
Hűtőbe teszem, másnapra dermed meg jól a krém. Nagyon finom, valóban könnyű, habos sütemény, a tésztája viszont kissé morzsás. Legközelebb az étkezési keményítőt kihagyom, csak liszttel fogom elkészíteni, az eredményt majd jelentemJ)
Tipp: A tortát töltés előtt 4 darabba vágott sütőpapírra ültetem, így ha a külső krém lefolyik, dermedés után a sütőpapírokat csak ki kell húznom alóla, és a tálaló-tányérom nem lesz maszatos! (3-4 kép).
Vissza
|