Töltött káposzta
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéslapocka
30 dkg sertésoldalas (ha húsosabban készítjük)
80 dkg savanyú káposzta és 8 levél
2 evőkanál sertészsír
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
10 dkg rizs
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
Só, őrölt bors, 1 kávéskanál majoranna, 1 kávéskanál pirospaprika.
A rizst félpuhára főzöm, lehűtöm. A hagymát kockázom, kevés olajon megdinsztelem. Egy tálban alaposan összekeverem a tölteléket: a darált sertéshúst, rizst, dinsztelt hagymát, tojást, fokhagymát reszelve, és a fűszerekkel ízesítem.
A káposztalevelek vastag szárát vékonyabbra vágom, a nagyobb leveleket felezem. Megtöltöm a töltelékkel: a káposztalevél közepére halmozok egy evőkanálnyi tölteléket, a két oldalát ráhajtva feltekerem, a végeit is jól ráhajtom. Ne legyenek nagyon szorosak, a rizs még picit dagadni fog. A kimaradt töltelékből gombócokat formázok.
Egy nagyobb lábas alját kikenem zsírral, ráteszem a szálas káposztát (ha túl savanyú lenne, átöblítem), erre ültetem a töltelékeket és gombócokat. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. (ha sertésoldalassal készítem, akkor a gombócok közé teszem a darabolt húsokat).
Lefedve kb. 1-1,5 órát párolom. A tölteléket időnként megforgatom, a káposztát nem keverem, csak megforgatom a lábost. Ha a töltelék és a hús megpuhult, egy tálra kiszedem, és a maradék káposztát behabarom a liszttel elkevert tejföllel.
Tálalásnál tejfölt, friss kenyeret kínálok mellé. Igaz a mondás, a káposzta melegítve jó, másnap még finomabb!
Vissza
|
Tetszett a töltött káposzta,mifelénk ezt úgy készítik, hogy szórnak a rétegek közé vöröshagymát , pirospaprikát, és egy kevés lisztet,is és úgy engedjük fel vizzel vagy pecsenyelével.