Méteres süti
MÉTERES SÜTI
Hozzávalók:
5 db tojás
26 dkg cukor
1/2 dl olaj
1/2 dl langyos víz
26 dkg liszt
1/2 csomagsütőpor
1 evőkanál kakaó.
A tojássárgáját a cukorral kikeverni, hozzáadni lassan az olajat, vizet, majd a lisztet a sütőporral, végül a tojások keményre vert habját. Kétfelé osztjuk a masszát, az egyik részbe teszünk 1 evőkanál kakaót.
2 őzgerincformát kiolajozunk, belisztezünk, és ebbe sütjük meg a tésztát, az egyik sárga, a másik barna. (a sütőforma kb. félig lesz a masszával, de fel fog jönni, még a teteje is megreped, de az nem baj, a forma hossza 33 cm) Amikor kisült, (mint a piskótát sütjük) kiborítjuk a formából, hagyjuk kihülni, majd a bordáknál felszeleteljük, kb. 20-22 szelet mid a kettőből. A sütőforma nagyságától függ.
Krém:
8 dl tej
40 dkg cukor
4 evőkanál liszt
5-6 evőkanál étkezési keményítő
3 vaniliás cukor
35 dkg margarin.
A krémet a szokott módon megfőzzük, amikor kihűlt hozzákeverjük a margarint.
Összeállítás:
1 barna szeletet ráteszünk a tálcára a gömbölyű oldala felfelé (tehát úgy áll, ahogy kiborítottuk a formából), a sárga szelet egyik oldalát jól bekrémezzük és hozzáragasztjuk a barna szelethez, majd következik ismét egy barna szelet, amit szintén jól bekrémezünk, hozzá ragasztjuk az előző sárga szelethez, és így folytatjuk, míg van hozzávaló tészta.
(ajánlom, hogy hosszú legyen a tálca, vagy két rövidebbet, mert ha jól dolgoztunk, meglesz az 1 méter).
Krémnek kell, hogy maradjon annyi, hogy a kész méterest kívülről is bevonjuk vékonyan, majd az egyik felére még csoki bevonatot csorgatunk. Hagyjuk, hogy a krém megkössön, és utána ferdén szeletelhetjük, úgy, hogy minden szeletben legyen mind a két színből (kb. 45-55 fokos szögben).
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Barics Rita is elkészítette ezt a finomságot, le is fotózta, íme az eredmény:
Vissza
|