Elegáns szelet
ELEGÁNS SZELET
Hozzávalók:
Mindegyik lapot egyforma nagyságú tepsibe sütni. (40x30-as tepsiben sütöttem). Összesen 4 piskóta lapunk lesz, 1 fehér, 1 kakaós, 2 diós.
- 4 tojásos – vizes piskóta, amely sárga színű marad
- 4 tojásos vizes piskóta, barna színű (kakaós)
Vizespiskóta: 4 tojássárgáját
8 ek. cukorral kikeverünk, folyamatosan adjuk hozzá a
4 evőkanál vizet,
8 evőkanál lisztet, melyben 1/2 sütőport kevertünk, a végén
4 tojás fehérjének a kemény habját
A barna vizespiskótánál is igy járunk el, csak 1,5 evőkanál kakaót teszünk bele (ennyivel csökkentjük a liszt mennyiségét).
Amikor kisütöttük ezeket a piskótákat, száraz konyharuhával felsodorjuk roládnak.
2 x 4 tojásos diós vizes piskótát sütünk.
Az eljárás, mint az előzőeknél, csak itt 6 evőkanál darált diót, és 2 evőkanál lisztet adunk a masszához.
1. - Krém a barna roládhoz:
4 dl tej
1 tejszínízű pudingpor
1-2 evőkanál étkezési keményítő
20 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
Szokásos módon megfőzzük, amikor kihűlt bele keverünk
20 dkg margarint, jól felhabosítjuk.
Ezzel a masszával bekenjük a szétgöngyölt kakaós piskótát, és visszasodorjuk roládnak, hagyjuk állni, hogy a krém megkössön.
2.- Krém a sárga roládhoz:
4 dl tej
20 dkg cukor
2 csomag vaniliás cukor
3 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó, vagy csoki por (lehet 2 rúd csoki a 20 dekásból)
Ezt is megfőzzük, amikor kihűlt belekeverünk
20 dkg margarint és felhabosítjuk.
Ezzel a masszával a sárga szétgöngyölt roládot kenjük be, és visszasodorjuk roládnak, és ezt is hagyjuk, hogy a krém megkössön.
3.- Krém, amellyel a diós piskótát kenjük be.
1 liter tej
3 csomag vaniliás puding
3 evőkanál étkezési keményítő
30 dkg cukor
3 csomag vaniliás cukor
Ezt is hagyományos módon megfőzzük, amikor kihűlt hozzá dolgozunk
1,5 margarint ( 37,5 dkg).
Összeállítás:
Ennek a krémnek (3) az egyharmadát rákenjük az egyik diós lapra, majd a félretett roládokat hosszába kettévágjuk és felváltva (egy sárga, egy barna rúd )egymás mellé ráborítjuk a krémre. A megmaradt krém felével bevonjuk őket, ráborítjuk a másik diós piskótát, és az utolsó rész krémmel körbe bevonjuk a sütit, a tetejére is vékony réteget kenjünk.
2 csomag tejszínhabport felverünk, és ezzel gazdagon díszítjük az oldalát.
A tetejére, hosszába csíkokat húzunk a tejszínből , és csokiból ( felváltva csíkozzuk) és utána villával hullámokat húzunk, hogy a két szín keveredjen.
Nagyon mutatós, igazi ünnepi torta!
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|