Mákos zserbó
MÁKOS ZSERBÓ
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
20 dkg Ráma
1 dl tejföl
Fél csomag sütőpor
2 csomag vaniliáscukor
1 db tojás
1 db kávétejszín, torta bevonó.
A lisztet a cukorral, a tojással, és a margarinnal összegyúrjuk, beletesszük a sütőport, a tejföllel és a vaníliás cukorral. A jól kidolgozott tésztát kis időre hűtőbe tesszük.
Töltelék:
40 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 bögre szilvalekvár
Fél citrom reszelt héja
1 csomag mazsola (ízlés szerint).
A mákot a cukorral, és a reszelt citromhéjjal, kevés vízzel felfőzzük. Hozzáadunk 3 evőkanál szilvalekvárt, és tovább főzzük (ízlés szerint a mazsolát is bele főzhetünk).
A tésztát 3 részre osztjuk, tepsi nagyságúra nyújtjuk (hagyományos méret). Az első lapot beletesszük a tepsibe, megkenjük szilvalekvárral, és rátesszük a mák felét, erre jön a második lap, ezt is megkenjük lekvárral, rá tesszük a maradék mákot, és befedjük a harmadik lappal.
Tetejét villával megszurkáljuk, és a tejszinnel bekenjük. Előmelegített sütőben világospirosra sütjük.
Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk.(150 fokon kb. 30-40 perc)
A receptet és fotót küldte: Heringné Kabdebó Klára, Pécs.
Vissza
|
Husvetkor a ferfiak egyik kedvence volt, mert az iden elmaradt a makos kalacs. A kislanyom nagyon szerette a tetejen a csokimazt, ugyhogy o is szivesen falatozta.