Barnacukros csiga
BARNACUKROS CSIGA
(kb. 32 db)
Hozzávalók:
10 dkg Ráma, 70 dkg finomliszt, 6 dkg élesztő, 2 dl tej, 4 tojás,
2 evőkanál porcukor, csipetnyi só.
Töltelékhez:
Barnacukor, fahéj
A vajat 2 evőkanál liszttel összegyúrjuk, és téglalap alakúra formázzuk, és hűtőbe dermesztjük.
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, a tojással, a porcukorral és egy csipetnyi sóval tésztává dagasztjuk.
Langyos helyen letakarva 40 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk lóhere alakúra, és a közepére tesszük, a lisztel összegyúrt és lehűtött vajat, majd a tészta négy szélét ráhajtjuk. Utána kb. 4 mm vastag téglalap alakúra, nyújtjuk és gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát, majd közepére hajtjuk (szimplán hajtjuk) és letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük.
A tésztát ismét kinyújtjuk, majd négybe hajtjuk és ismét letakarva hűtőszekrénybe pihentetjük 30 percig. Ezt a hajtogatást mégegyszer megismételjük és 30 percig ismét hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát kb. 80 x 60 centisre nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, majd fahéjjal elkevert barnacukorral meghintjük és jó szorosan, mint a beiglit feltekerjük. Ujjnyi vastagon fölszeleteljük és olajjal megkent tepsire tesszük majd langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Végül előmelegített sütőben 190 fokon kb. 20 percig sütjük.
A receptet, fotót küldte: Balázs Márta, Varsány.
Vissza
|