Legyező torta
LEGYEZŐ TORTA
Tészta hozzávalói:
16 db tojásfehérje
16 evőkanál cukor
50 dkg darált dió
4 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
20 evőkanál cukor
A tojásfehérjét felverni, hozzáadni a cukrot, darált diót, lisztet, sütőport.
Ebből a masszából kisütni 4 vastagabb és 1 vékonyabb kerek lapot.
20 evőkanál cukrot karamellizálunk, (mint a dobos tortánál) és a 4 vastagabb lapot bevonjuk vele.
20 dkg csokit is felolvasztunk, és ezzel áthúzzuk a karamellás lapokat. (lehet egy pici margarint (5dkg) a csokiba tenni, hogy jobban eltudjuk simitani a karamellon).
Krém:
16 db tojássárgája
16 evőkanál cukor
10 evőkanál erős feketekávé (lé)
Gőzön főzzük, amikor kihűlt a krém, hozzáadunk:
25dkg margarint
25 dkg vajat.
Ezt a masszát jól kimixeljük, hogy habos legyen.
5-6 evőkanállal félre teszünk a díszítéshez.
A krémmel megkenjük mind a négy lapot.
Legyező:
8 evőkanál cukor
0,5 liter tejszín
8 evőkanál cukrot karamellizálunk, ráöntjük az ötödik- vékonyabb piskótára, azonnal forró késsel felszeleteljük 16 egyenlő háromszögre.
A legyezőket ferdén rakjuk a torta tetejére. A legyezők közé és a tetején, ahol találkoznak a csúcsok, a félretett 5-6 evőkanál krémből kis halmokat nyomunk a torta spriccel.
A tortát körbe, és a legyezők éleit, felvert tejszínhabbal vonjuk be.
Megjegyzésem: Én az ötödik lapot téglalap alakú tepsibe sütöttem, igy jobban látszanak a legyezők, és szebben is mutat szerintem.
Jó étvágyat kívánok.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|