Dió torta
DIÓTORTA
Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
0,5 cs. sütőpor
1 pohárka rum (vagy rumaroma pár csepp)
30 dkg dió.
Krém:
3 dl tej
6 evőkanál liszt
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 pohárka rum (vagy rumaroma, pár csepp)
1 csomag vaniliáscukor.
Tészta:
Félreteszek 24 szem szép diót, a többit durvára aprítom. Egy tortaformát vizezett sütőpapírral kibélelek.
A liszthez adok 5 dkg diót, 1/2 cs. sütőport. Sütőt előmelegítem.
A tojások sárgáját elkeverem a porcukorral. A tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verem. Óvatosan összekeverem a tojássárgájával, és apránként hozzáadom a diós-lisztet. A tortaformába öntöm, megrázogatom, hogy egyenletes legyen a teteje.
Előmelegített sütőben, 190C fokon 25 - 30 percig sütöm, tűpróba!
Krém:
Gőz fölött a tejet elkeverem a liszttel, 1 csipet sóval, csomómentes legyen! Kihűtöm. A puha vajat krémesre keverem a porcukorral, vaniliáscukorral, majd a már kihűlt krémhez adom. Beleteszem az őrölt diót, a rumot, gondosan elkeverem.
A kihűlt tésztalapot 3 karikára vágom, megkenem a krémmel, kívül is, és végül a diószemekkel díszítem.
Kiadós, laktató torta!
Vissza
|
A vaj már puha. Rogton készitem a krémet. Kosz a receptet.