Gombaleves
GOMBALEVES
Hozzávalók:
30 dkg tisztított csiperkegomba
(vagy vegyes gomba: csiperkegomba, laskagomba, erdei
csiperkegomba)
2 szál sárgarépa
(elhagyható)
1 liter
csontlé
1 pohár tejföl/ vagy
tejszín
1 evőkanál
olaj
1 evőkanálnyi
vaj
1 evőkanál
liszt
1 csomag
petrezselyemzöld
Só, őrölt
bors.
Az olaj és vaj keveréken a
szeletekre vágott sárgarépát és gombát megpirítom, míg levet enged (5
perc). Meghintem 1 evőkanál liszttel, és enyhén átpirítom. Felengedem a meleg
húslével. Fedő nélkül, csendes lángon forralom 10 percig. A tejfölt elkeverem 1
merőkanál forró levessel, és a levesbe öntöm. Sózom, ha szükséges, őrölt borssal
megszórom. 1-2 percig még nem veszem le a tűzről. Ráteszem az apróra vágott
zöldpetrezselymet, és kész is a leves.
Főzhetünk a végén bele apró
vajgaluskákat. Tejföllel/tejszínnel meglocsolva tálaljuk.
Jó tanács:
Nagy vétek a gomba természetes
aromája ellen, ha lehúzzuk a kalap bőrét, mert az tartalmazza az illóolajokat! A
termesztett csiperkét se hámozzuk meg! Ételünket éppen sajátságos, kitűnő
aromájától fosztjuk meg ily módon.
A laskagombát mindig keresztben
szeleteljük, a szívós törzse csak így tud jól megpuhulni!
Vissza
|
Finomnak tűnik, kipróbálom