Szalonnás lángos
SZALONNÁS LÁNGOS
Hozzávalók:
15 dkg füstölt húsos szalonna
0,5 kg sima liszt
1 csomag instant élesztőpor
1 lapos evőkanál só
1 teáskanál kristálycukor
1 dl tejföl
1 egész tojás
0,5 dl olaj
Kb. 2 dl tej.
A szalonnát kis kockákra vágom, és kisütöm.
Dagasztótálba szórom a lisztet, beleteszem az élesztőport, a sót, cukrot, és elkeverem. Hozzáadom a tejfölt, rá az egész tojást, olajat, és a langyos tejet. Könnyű, laza tésztát kell kapnunk. Alaposan kidagasztom, félidőben a szalonnát belekeverem. Ha már elválik a tál falától, jó. Liszttel meghintem, lefedve 2-2,5 óráig pihentetem, míg a jó duplájára dagad.
Olajos kézzel, féltenyérnyi gombócokat csípek ki a tésztából, és formára igazítom, kihúzkodom a kezemmel. Bő, forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.
Hogy vékonyabb-e a közepe, vagy vastagabb, mekkora a mérete, a mi ízlésünkön múlik.
Szalvétára, vagy csepegtetőre téve megszabadítom a fölösleges olajtól.
Kívül ropogós, belül finom puha lángosom lesz:))
Frissen tálalom, tejföllel megkenve, reszelt sajttal meghintve. Nyáron egy pohár hideg sörrel, télen forró citromos teával remek uzsonna, vacsora!
Megjegyzés: aki nem szereti a porélesztőt használni, készítse kocka élesztővel (azt előbb fel kell futtatni kevés langyos cukos tejben).
Vissza
|