Barna rizs
BARNA RIZS
Hozzávalók:
3 dl barna rizs
3 evőkanál olaj
1 teáskanál vöröshagymakrém
1 teáskanál fokhagymakrém
1 marhahúsleves kocka
1 kávéskanál só
A rizst szűrőbe teszem, és folyóvíz alatt párszor átöblítem. 7 dl vizet vízforralóban felforralok.
Lábosba öntöm az olajat, belenyomom a hagymakrémeket, keverek egyet rajta, és ráöntöm a megmosott, lecsepegtetett rizst. Fél percig nagy lángon pirítom, majd ráöntöm a forró vizet. Megsózom, a húsleveskockát belemorzsolom, egyet keverek rajta, míg a leveskocka feloldódik.
A tűzhelyet feles állásra (legkisebbre) kapcsolom, az edényt lefedem. 25 perc alatt készre, puhára párolom a rizst. Tűzhelyről lehúzva, továbbra is fedő alatt tartom.
Ez a főzési idő az Uncle ben's rizsre vonatkozik. (a dobozra 10 perc van írva...)
Ha sima barna rizsem van, annak a párolási ideje kb. 50 perc! Ha nem puhult meg teljesen, de a vizet már elfőtte, utána önthetek még forrásban lévő vizet, és tovább párolom pár percig.
A fehér rizs hamarabb puhul, ott elég, ha a kétszeres vízmennyiséget teszem hozzá, és 20 perc alatt általában elkészül.
A rizst párolás közben nem szabad kavargatni, hagyjuk békén. Ha letelt a főzési idő, akkor is csak villával keverem át, maradjon pörgős, nem töröm össze.
Vissza
|