Vörösboros marhapörkölt
VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT
Hozzávalók:
1,20 kg marhalábszár
4 db közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 evőkanál sertészsír
1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
2 db paradicsom
2 db tv paprika
2 dl száraz vörösbor (kékfrankos).
A marhahúsról lehámozom a vastag hártyáját, megmosom, nagyobb kockára vágom (3 x 3 cm). A füstölt szalonnát kockázom, a zsíron kiolvasztom. Ráteszem a kockázott vöröshagymát, és fedő alatt megdinsztelem. Beleteszem a húst, és nagy lángon, 2-3 percig pirítom .A hús kapjon kérget. Sózom, ráteszem az őrölt pirospaprikát, a kockázott fokhagymát, az őrölt köményt.
Lassú tűzön 1,5 órán átpárolom, időnként megkeverem, ha esetleg kevés lenne a leve, pici vízzel pótolom.
A saját levében kell főnie, rövid, sűrű szaftot kell, hogy kapjak! Ráteszem a félbevágott paradicsomot, paprikát, és tovább főzöm. Ha már puhul a hús, ráöntöm a vörösbort, és készre főzöm. A végén a paradicsom, paprika héját kihorgászom a pörköltből:)) A hús korától függően 2-2,5 óra alatt készül el.
A vörösbort azért teszem csak a végén hozzá, mert a savassága nem engedi a húst puhulni, ha túl korán öntöm a pörkölthöz.
Főtt krumplival, nyáron kovászos uborkával, uborkasalátával kínálom. Egy pohár vörösbor dukál a tálaláshoz!
Soha nem szabad megalkuvónak lenni! Amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, nem jó a főzéshez sem!
Vissza
|
Nagyon jó a marhapörkölt recept, kérlek írj a gulyásokról, halászléről. Elöre is köszönöm szeretettel üdv. Sándor