Erdélyi rakott káposzta
ERDÉLYI RAKOTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéslapocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg parasztkolbász, 80 dkg savanyú káposzta, 1 zacskó gyorsrizs (15 dkg), 6 dkg zsír (olaj), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 4 dl tejföl, idényben: 1 db tv paprika, 1 db paradicsom, só.
A fele zsírban megpirítom a hagymát, beleteszem a lereszelt fokhagymát, a darált sertéshúst, sózom, ráteszem a pirospaprikát, őrölt köményt, és kevergetve 10 percig pirítom.
A szalonnát kis kockákra vágom, külön serpenyőben elkezdem kiolvasztani, hozzá teszem a bőrétől megfosztott, karikára vágott parasztkolbászt.
A gyorsrizst forró, sós vízben 10 perc alatt megfőzöm (nem teljesen puhára).
A savanyú káposztát megpárolom kevés köménymagos vízben. (Maradjon ropogós. Ha túl savanyú a káposzta, főzés előtt átöblítem, de nem áztatom!)
Egy tűzálló tálat kikenek zsírral/olajjal, és elkezdem a rétegezést:
1. Megpárolt káposzta egyharmada
2. Szalonnás kolbász (zsírjából maradjon 1-2 kanálnyi)
3. Káposzta egyharmada
4. Tejfölt simítok rá
5. Párolt rizs
6. A megdinsztelt darált hús következik
7. Maradék káposzta.
8. Tejföllel meglocsolom, és a kolbász maradék zsírját rálocsolom. A tejfölnek segítek, egy kínai pálcikával:)), hogy jól befollyon a rétegek közé, így nem lessz száraz az ételünk.
Idényben 1 paprikát, paradicsomot szeletelve a sorok közé teszek.
180 C fokon, alsó-felsőállásnál, kb. 50-60 perc alatt készre párolom.
(A dinsztelt darált hús maradék sertéspörkölttel helyettesíthető, picire vágva).
Vissza
|