Karfiolgratin - a sokoldalú:))
KARFIOLGRATIN
(2 személyre)
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol, vagy 1 zacskó fagyasztott karfiol
(brokkoliból is nagyon finom!)
Sajtmártás:
2 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl tej
1 dl tejföl
1 tojássárgája
Só, grill fűszerkeverék
10 dkg reszelt sajt (trappista és karaván).
Sós, forró vízben megfőzöm a rózsáira szedett karfiolt. Nem puhára, ress, ropogós maradjon, még sülni is fog!
Vajat felhevítem, majd a lisztel habzásig forralom. Habverővel állandó keverés mellett felöntöm a tejjel, sózom, grill fűszerrel ízesítem. Mézsűrűségűre beforralom. Hozzá öntöm a tejföllel elkevert tojássárgáját, majd a sajtot, és elkeverem.
Kivajazott hőálló üvegtálba csinosan elrendezem a karfiolrózsákat, leöntöm a mártással, és sütőben addig sütöm, míg a teteje kissé megpirul. (hideg sütő esetén 200 C fok, kb. 30 perc)
Lehet sonkát picire vágva megpirítani kevés vajon, és a karfiolrózsák közé szórni, még az öntet előtt, így laktatóbb, egytál ételt kapunk.
Általában ezt akkor szoktam készíteni, amikor a baconos rakott tésztát. A mártása ugyanaz, én a karfiolt előnyben részesítem a tésztával szemben.
Köretként is kiváló, husik mellé, de, előételként is megállta már a helyét!
Vissza
|