Diós vendégváró (Cupava pita)
DIÓS VENDÉGVÁRÓ
(Cupava pita)
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt Fél csomag sütőpor Egy csipet só 5 evőkanál cukor 5 tojás sárgája 25 deka margarin.
A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam apránként a puha margarint és addig kevertem, míg egy sima massza lett belőle, majd összedolgoztam a sütőporos liszttel. Megfeleztem a tésztát.
Az egyik felét 2 réteg Folpack fólia között vékonyra kinyújtottam és kibéleltem vele egy kb. 40X30 cm-es tepsi alját, melyet előzőleg kivajaztam (sütőpapírral kibélelni még egyszerűbb). A maradék tésztát kétfelé osztottam, fóliába csomagolva, ellapítva a mélyhűtőbe tettem. Azért kell ellapítani, mert így nagyon hamar megdermed.
Töltelék:
5 tojásfehérje
Csipet só
20 deka cukor
5 evőkanál baracklekvár
20 deka durvára vágott dió.
A töltelékhez a tojások fehérjét először egy csipet sóval majd apránként 20 deka cukorral nagyon keményre habbá vertem.
5 evőkanál megturmixolt baracklekvárt és 20 deka durvára vágott diót adtam hozzá. A krém felét a tésztára simítottam.
A mélyhűtőből kivettem a 2 csomag tészta egyikét, és durva reszelőn a diós habra reszeltem. Erre kentem a hab második felét, végezetül a második csomag mélyhűtött tésztát reszeltem rá. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarmára sütöttem. Tálalás előtt leporcukroztam és 3x4 centis darabkákra vágtam.
Még egyszer a rétegezés menete:
1. vékony tésztaréteg
2. diós hab
3. reszelt tészta
3. diós hab
4. reszelt tészta
A recept a „Macikonyhából”, Ilditől való.
Vissza
|
Nagyon finom , megsütöttem.