Burgonyás kenyér
BURGONYÁS KENYÉR
Hozzávalók:
60 dkg BL 80-as liszt
Kb. 3 dl víz (lehet vegyesen tejjel, ki, hogy szereti)
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav.
3 db közepes krumpli héjában megsütve, hámozva és összetörve.
Elkészítés:
Az élesztőt a folyadékkal, a cukorral és 30 dkg liszttel jó alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. (Kézzel is dagaszthatjuk!)
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, éles pengével néhány helyen bevágjuk, hagyjuk 15 percet pihenni, míg a vágások kicsit szétnyílnak, ezalatt a sütőt is felfűthetjük.
Ha sütőzacskóban sütjük, vizet spriccelünk a zacskó tetejébe, ha nagy jénai tálban, akkor a tál tetejének a belsejét spricceljük meg vízzel, és mehet a forró sütőbe. Szép pirosra, ropogósra sütjük.
Süthetjük négyszögletes sütő-tepsiben (sütőzacskóban), vagy pld. Tupper –es sütő-dobozban is, aminek van teteje, ez azért jó, mert ha esetleg lágyabb a tésztánk a krumplitól, a forma megtartja!
Magokkal is megszórhatjuk, vagy akár a nyers tésztába is beledagaszthatjuk.
A receptet, fotót Babette küldte.
|
De nagyon széééééééééép !!!