Paradicsomos cobbler
PARADICSOMOS COBBLER
Hozzávalók:
Tésztás részhez:
25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl joghurt, vagy tejszín
Fél teáskanál só
1 evőkanál friss kakukkfű és bazsalikom
10-15 dkg sajt reszelve még érdekesebbé teszi a tésztát.
Paradicsomos részhez:
50 dkg fürtös paradicsom egészben hagyva, vagy nagyobb paradicsomok darabolva
Só, bors, ízlés szerint
1 teáskanál chili pehely, elhagyható, aki nem szereti a csípőset
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál liszt, vagy étkezési keményítő
1 nagy csokor bazsalikom
10 dkg sajt.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a vaj - olaj keverékén, lassú tűzön 20-25 perc alatt karamellizáljuk. Az utolsó percekben a szeletekre vágott fokhagymát is hozzáadjuk. Félretesszük.
Amíg sül a hagyma, elkészítjük a tésztát:
A tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt, sütőpor, só, zöld fűszerek és reszelt sajt, ha teszünk bele), a tojást elkeverjük a joghurttal, vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzáöntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy, ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj.
Egy tűzálló tálba halmozzuk a paradicsomot, nem kell összevágni, így lesz igazán finom. Rászórjuk a fűszereket, a darabokra vágott sajtot, a hagymás keveréket, a bazsalikomot, a lisztet. Összeforgatjuk.
A tésztából lisztes kézzel rusztikus kis gombócokat rakunk a paradicsomra. Kis réseket hagyjunk a kupacok között, hogy a paradicsom gőze el tudjon némileg távozni.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Süthetjük kis szuflé formákban is. Ilyenkor a formákba szétosztjuk a paradicsomos részt, és mindegyiket befedjük egy tésztadarabbal.
A receptet, fotókat küldte: Babette, Edelény.
|