Kakaós csiga
KAKAÓS CSIGA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg margarin, vagy olaj
5 dkg porcukor
Egy csipet só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
2,5 dl tej
25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)
Kevés tejszín
Porcukor
Kakaópor.
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem készítünk kovászt. A lisztet, a margarint, a sót, a tojást és az élesztős tejet egy tálba tesszük, és fokozatosan adagolva a tejet, összegyúrjuk a tésztát. Egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
A 25 dkg margarint a táblára tesszük, lisztet szórunk rá, és a kezünkkel szétlapítjuk, majd félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, és a félretett margarint ráhelyezzük, majd minden oldalról ráhajtjuk a tészta széleit. Ezután letakarjuk, pihentetjük. A hajtogatást 2-szer megismételjük.
Az utolsó nyújtásnál ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, megkenjük kevés tejszínnel, majd a porcukorral elkevert kakaóport rászitáljuk. A tésztát feltekerjük, és ujjnyi vastagra felkarikázzuk. Mielőtt a tepsire helyeznénk, a végét aláhajtjuk, és a tepsiben egy kicsit a tenyerünkkel szétlapítjuk.180C fokon készre sütjük.
A tetejére porcukrot szórunk.
A töltelékünk lehet fahéj, darált dió, mogyoró, amelyet szintén porcukorral keverünk el.
A receptet, fotókat küldte: Csajbók Andrea, Nyíregyháza.
|
Mitől nem megy ki belőle a kakaó?