| 
 Kakaós kalácsKAKAÓS KALÁCS     Hozzávalók: Tésztához:  50 dkg liszt (BL80)  1 dl kefir 1 dl tej (2,8%-os) 10 dkg kristálycukor 1 dkg g vaníliás cukor 2 db egész tojás 7 dkg olvasztott vaj  1 csapott teáskanálnyi só 2 dkg friss élesztő 1 késhegynyi aszkorbin sav (elhagyható, patikában beszerezhető)  5 dkg mazsola megmosva, leszárazva, előre beáztatva (elhagyható). A kakaós tészta ízesítéséhez:  1 evőkanál holland kakaópor 2 evőkanál víz.      Elkészítés: Mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie, tehát a hozzávalókat két órával a sütés előtt készítsük elő, vegyük ki a hűtőből, hozzuk fel a kamrából stb. Kevés tejet tegyünk félre a kenéshez. Az élesztőt a tejjel, egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Kelesztő tálba tesszük a kefirt, a cukrot, vaníliás cukrot, a kissé felvert tojást, valamint a felfuttatott élesztőt és elkeverjük. Bele szitáljuk lisztet, hozzáadjuk az aszkorbinsavat,  és a sót. Elkezdjük dagasztani és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat is. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, hagyjuk duplájára kelni.  A kelés után újra gyúrjuk át, majd felezzük meg. Az egyik felét hagyjuk tovább pihenni, a másik felébe tegyük a vízzel kikevert kakaóport, és jól dagasszuk át a tésztát, majd tegyük félre, hagyjuk pihenni. Ezalatt a fehér tésztát kinyújtjuk, majd kinyújtjuk a kakaós tésztát is. A két tésztalapot egymásra fektetjük, a kakaós legyen felül. Feltekerjük, majd S alakban behajtva tegyük a sütőedényünkbe. Ismét kelesztés következik, míg a duplájára kel a tésztánk (kb. 1 óra). A tetejét megkenjük tejjel. A sütőt 5 percig előmelegítjük, majd szép barnára sütjük a kalácsot (kb. 50 perc, 200 C fok, tűpróba!) Ha szükséges, félidőben takarjuk le a tetejét alufóliával, hogy ne süljön meg. A sütő aljára tegyünk egy tűzálló edénykébe vizet, sütés közben had párologjon.   Ha megsült a kalácsunk, hagyjuk még pihenni 5 percig a kikapcsolt sütőben, úgy, hogy a sütő ajtaját nyissuk ki, majd kivesszük a sütőből és további fél órát hagyjuk még a sütőedényben, hogy a formáját megtartva hűljön ki teljesen.    Felszeletelve, vajjal megkenve, füstölt sonkával, sajttal, kígyóuborkával, retekkel és egy pohár tejjel kiváló reggeli, vagy vacsora!     
     |