Péksütemények : Húsvéti nyuszi zsemle íróval, teljes kiőrlésű liszttel |
Húsvéti nyuszi zsemle íróval, teljes kiőrlésű liszttel
HÚSVÉTI NYUSZI ZSEMLE ÍRÓVAL, TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTTEL
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
50 dkg fehér liszt (ebből lehet 5-10 dkg teljes kiőrlésű)
Kb. 2- 2,5 dl író (elhagyható és tejjel is készíthető)
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj.
A kenéshez:
1 db tojás.
A tetejére, szóráshoz:
Szezámmag (elhagyható).
Elkészítés:
A hozzávalókból kenyérsütőben, vagy más dagasztógépben, vagy kézzel rugalmas tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 12 egyenlő részre osztjuk. Kicsi cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután szemeket rakhatunk, pld. szemes borsból. Tojással lekenjük, és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Szezámmaggal is megszórhatjuk. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.
Nagyon finom, pihe-puha bélezetű, foszlós kis zsemlécskék lesznek.
A húsvéti asztalra reggelire , kalács helyett is kiváló. Egy kis medvehagymás-, napraforgómagos ricottakrémmel pedig egyenesen mennyei:)))
A receptet, fotókat küldte: Babette, Edelény.
|
nagyon fincsi