Párolt marhafartő vadas mártással
PÁROLT MARHAFARTŐ VADAS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg marhafartő
5 dkg füstölt szalonna
4 dkg zsír
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 evőkanál ecet
1 db citrom vékonyan hámozott héja
10 szem egész bors
2 pohár tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
1 kávéskanál mustár
2 teáskanál cukor
Fél citrom leve
Só
Frissen őrölt bors.
Elkészítés:
A megmosott húst vékony csíkokra vágott szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, kötöző zsinórral formára kötözzük. Megsózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük.
A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a szalonnabőrkét és a karikákra vágott zöldségeket, a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, a babérleveleket, a citrom vékonyan lehámozott héját, és a teatojásba zárt egész borsszemeket. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a húst is, és együtt pirítjuk. Ha már a hús szépen megpirult, felöntjük másfél liter vízzel, enyhén sózzuk, adunk hozzá egy evőkanál ecetet, és fedő alatt pároljuk csendes lángon. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótolgatjuk.
Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből, félretesszük, Folpack fóliával letakarjuk. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, kevés főzőlevet adunk hozzá, majd a fazékba öntve, gyakran kevergetve 10 perc alatt jól kiforraljuk. Közben a mártást ízesítjük mustárral, fél citrom levével, cukorral. (Ízlés szerint.)
A húsról lehámozzuk a kötöző zsinórt, éles késsel felszeleteljük, majd a mártásba visszatesszük.
Tálaláskor a felszeletelt húst a mártással meglocsolva zsemlegombóccal, vagy burgonyagombóccal, esetleg főtt makarónival körítve tálaljuk.
|
Szia Druszám! A marhafartő a legjobb ehhez az ételhez, nem túl zsíros, nem rágós, nem száraz, nem szálkás. Esetleg felsállal, feketepecsenyével is próbákozhatsz. A hentesnek szólj mindenképp, mihez szeretnéd a húst! Remélem, segítettem, érdemes elkészíteni, mert igen finom:) Szép hétvégét: Gyöngyi