Sváb gombócleves
SVÁB GOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 fej közepes vöröshagyma
1 db nagy sárgarépa
1 szál fehérrépa
Negyed fej zeller
Nyáron egy-egy db tv paprika és paradicsom
1 db tojás
Liszt
2 evőkanál olaj
Só, őrölt pirospaprika (lehet majorannával és tárkonnyal is ízesíteni – ízlés kérdése).
A tálaláshoz tejföl.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, egy liter sós vízben megfőzzük. Közben kevés olajon megfonnyasztunk egy közepes fej apróra vágott hagymát, meghintjük őrölt pirospaprikával és felöntjük egy liter vízzel. Kockázott sárgarépát, fehérrépát, zellert teszünk hozzá (nyáron tv paprikát, paradicsomot is). Ízlés szerint sózzuk. Amikor a burgonya megfőtt két harmadát keverőtálba tesszük, a többit pépesítjük a levesben (ez lesz a sűrítés), és hozzáöntjük a zöldséges levest is.
A többi burgonyát összetörjük (villával), és kb. harmada mennyiségű liszttel valamint egy tojással összegyúrjuk, sózzuk, és pici gombócokat formázunk. (Lehet lisztezett nyújtólapon kinyújtani és felkockázni, majd gombócozni, de sokkal egyszerűbb a tésztából csipkedni és két tenyér között meggörgetni.) A kész gombócokat a levesben kifőzzük. A levest készíthetjük Majorannásan, tárkonyosan is, vagy csípősebbre egy kis chili paprikával, ízlés szerint.
Tálaláskor tejfölt kínáljunk mellé!
Megjegyzés: Nekem ez a gombóc mennyiség soknak bizonyult, így egy adagot tálcára téve lefagyasztottam, másnap zacskóba tettem, így nem foglal sok helyet. Jó lesz majd legközelebb valamilyen levesbetétnek. Az ízesítéshez: 2 babérlevelet is használtam a burgonya főzésekor, és uram bocsá, egy húsleves kockát is beledobtam a végén. Mint tudjuk, ízlések és pofonok.. Legközelebb több zöldséggel készítem, kivédendő a leveskockát!
Az alapreceptet Gondaanyu írta, nagyon finom, laktató leves lett!
Vissza
|