Töltött csirke agyagedényben sütve
TÖLTÖTT CSIRE AGYAGEDÉNYBEN SÜTVE
Hozzávalók: 2,5 kg-os csirke Fél kg csirke máj 2 szelet másnapos kenyér Pici tej 2 db tojás Egy csokor zöldpetrezselyem Csirke fűszer, vagy Vegeta ételízesítő Kb. fél liter húsleves Pici olaj 1 fej vöröshagyma Só, bors 2 dl vörösbor.
Elkészítés: A csirkét egy nappal előbb befűszerezzük a csirkefűszerrel, vagy Vegetával, a bőre alatt is. A fenekénél óvatosan kell bevágni, nehogy elszakadjon a bőr. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, megdinszteljük az olajon. A csirkemájat is kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és addig dinszteljük, míg a máj nem kezd el fehéredni. Sózzuk, borsozzuk.
Külön beáztatjuk a tejben a kockákra vágott kenyérszeleteket. Felverjük a tojást, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd hozzáadjuk a kinyomkodott, lecsurgatott kenyeret. Ezt a keveréket hozzáadjuk a májas töltelékhez, majd még kb.2 percig pirítjuk a tűzön. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a csirke belsejét, a mellénél bőre alatt is. Ha esetleg marad töltelék, a csirke mellé tegyük sütéskor.
Egy agyagtálba vagy tepsibe húslevest öntünk, hozzáadjuk a vörösbort, majd belehelyezzük a megtöltött csirkét. Meglocsolgatjuk a csirkét is ezzel a lével, majd letakarjuk az agyagtál tetejével. Hideg sütőben kezdjük a sütést! Ha tepsiben sütjük a csirkét, akkor lehet forró a sütő, és akkor alufóliával takarjuk le. Kb. 200 C fokon sütjük 2 órán keresztül, majd levesszük a tál tetejét és készre sütjük. Időközönként többször locsolgassuk a csirkét a levével. A teteje szép piros és ropogós kell, hogy legyen.
Köretként sült burgonyát, vagy burgonyapürét és salátát kínálunk mellé.
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|