Csülkös bableves
CSÜLKÖS BABLEVES
Hozzávalók:
1 db nyers, füstölt első csülök (1 – 1,2 kg)
15 dkg parasztkolbász (elhagyható)
50 dkg száraz tarkabab
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
1 db kisebb zeller
2-3 db babérlevél
1 evőkanál ecet, 1 csipet cukor.
Fűszeres rántás:
3 evőkanál olaj (vagy zsír)
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd duci fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika.
A csipetkéhez:
1 db tojás, 1 csipet só, liszt, amennyit felvesz.
A tálaláshoz: Tejföl.
Elkészítés:
Előző este megmossuk a csülköt, kiválogatjuk a babot, azt is megmossuk, és külön-külön, hideg vízbe beáztatjuk egy éjszakára.
Másnap a csülköt kuktába tesszük, felöntjük annyi tiszta vízzel, hogy ellepje, és pörgéstől számítva, kis lángon, 1óra 15 percig főzzük. A gőzt óvatosan kiengedjük, a csülköt tálra téve, letakarva félretesszük. A babot az ázató levével és a csülök főzőlevével együtt elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a babérleveleket is. Sózni nem kell, a csülök főzőleve elég sós. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a sárga és fehérrépát karikákra, vagy kockákra vágjuk.
Elkészítjük a csipetkét: Egy tojást csipetnyi sóval és annyi liszttel dolgozunk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Kis darabkákat csipkedünk belőle, majd lisztezett tálcára tesszük.
Ha a bab már félpuha, hozzáadjuk a fehér és sárgarépát, és a negyedelt zellert. Amikor már a zöldség is megfőtt, hozzátesszük a közben felkockázott csülköt és a bőrétől megfosztott, karikázott parasztkolbászt is.
Végül fűszeres rántással besűrítjük: A felforrósított zsiradékban a kockázott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáreszeljük a fokhagymagerezdeket, rászórjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, majd 2 merőkanál levessel felöntve simára keverjük, és a leveshez öntjük. Amikor újra forr a leves, beleszórjuk a csipetkét, és készre főzzük.
Egy evőkanál ecettel, egy csipet cukorral utóízesítjük.
A csülkös bablevest tejföllel meglocsolva, friss kenyér társaságában tálaljuk. Csipetke nélkül is főzhetjük, úgy is nagyon laktató, finom leves.
|
Nagyon jó kis recept és persze az elkészült leves is. Egy apróság ami a leírásból hiányzik, a hozzávalóknál a liszt a rántáshoz.
Köszönjük , ettől függetlenül még nekem is remekül sikerült.