Húsos pite
HÚSOS PITE
Hozzávalók:
Tészta:
1,20 kg liszt
Fél csomag margarin (12,5 dkg)
1 db tojás
2,5 dl joghurt
2,5 dl tej + 2 dl a kovászhoz
5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
1 evőkanál só.
Töltelék:
1 kg darált hús
2-3 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors, Vegeta fűszerkeverék
3-4 evőkanál olaj.
A leöntéshez:
2,5 dl tejföl
3 db tojás
2,5 dl joghurt.
Elkészítés:
A 2 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kanál liszttel és egy kiskanál cukorral. Ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt puha tésztát dagasztunk. Kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
Míg kel a tészta elkészítjük a tölteléket.
A hagymákat apróra vágjuk. Megdinszteljük, ill. üvegesre pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük, és majdnem készre pirítjuk.
A kelt tésztát két részre osztjuk. Egy zsírozott, lisztezett nagyméretű, magasabb falú tepsibe (30x40 cm) fektetjük az egyik kinyújtott tésztát. Megszurkáljuk villával. Szétosztjuk rajta a tölteléket, és befedjük a másik tésztával. Ezt is megszurkáljuk villával. Összekeverjük a joghurtot, a tojást, a tejfölt, és lekentjük vele a tésztát. 180 C fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Mikor szépen megpirult a teteje akkor kész.
Ez az adag elég volt két ebédre (összesen 8 főnek), másnap is finom puha volt a tészta. A húsmennyiséget esetleg lehet emelni kicsit, a férfiaknak több hússal még jobb lett volna. De lehet felezni is a tészta mennyiségét, más töltelékkel is megtölteni, érdemes kísérletezni, mert a tészta igen jó recept!
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|