Senifreddo házifagylalt pralinével
SENIFREDDO HÁZIFAGYLALT PRALINÉVEL
Hozzávalók:
Praliné:
20 dkg kristálycukor
3-4 evőkanál víz
4 db tojás
5 dkg cukor
1 rúd vanília
Fél liter habtejszín
1 csipet só.
Elkészítés:
Praliné:
A tisztított mogyorót sütőben szép aranysárgára pirítjuk, tányérra öntjük. Egy gyorsforralóban elkezdjük megolvasztani a cukrot, hozzáadjuk a vizet. Időnként óvatosan megrázogatjuk az edényt. Ha már szép világosbarna a karamell, beleöntjük a mogyorót, megrázogatjuk, hogy a mogyorót mindenhol bevonja a karamell. Még egy percig főzzük, közben egy fémtálcát kikenünk kevés olajjal, erre öntjük a kész pralinét. Egy kanál hátával egyenletes vastagságúra simítjuk és hagyjuk kihűlni (kb. 25 perc). Ha kihűlt, a robotgép késes karjával megőröljük, de maradjanak benne nagyobb darabok is.
Senifreddo:
A tojássárgájákat simára keverjük a cukorral kézi habverő segítségével. Ha jól elkevertük, kikaparjuk egy vaníliarúd belsejét, ezt is hozzákeverjük. Hozzáöntjük a tejszínt, és olyan kemény krémmé verjük fel, hogy szinte megáll a kanálon. Egy másik tálban a tojásfehérjéket egy csipet sóval szintén kemény habbá felverjük. A darált praliné nagyját a krémhez öntjük, hozzáadjuk a fehérje habot is, és nagyon óvatosan, széles nagy mozdulatokkal, egy keverőkanál segítségével összeelegyítjük az egészet. Egy csinos üvegtálba öntjük, a tetejét megszórjuk a maradék pralinéval, és fagyasztóba tesszük – legalább 40 percre.
Tálaláskor friss gyümölcsöt (málnát, áfonyát, epret) adjunk mellé.
A receptet Jamie Oliver mutatta be a tv-ben, ez alapján írtam le és készítettem el.
Nekem 2 fagyis dobozzal lett belőle, az egyik dobozzal továbbra is a fagyasztóban tároltam. 2 hónap múlva is finom maradt – de a praliné elveszítette ropogósságát, így javaslom, tálaláskor szórjuk meg még friss pralinéval. Tejszínhabbal, csoki öntettel igen finom!
Vissza
|