Babgulyás
BABGULYÁS
(10 személyre)
Hozzávalók:
50 dkg szárazbab
60 dkg marhalábszár
2 evőkanál sertészsír
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
2 szép duci szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2-3 babérlevél
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál paprikakrém (lehet csípős is)
Só, őrölt köménymag.
Elkészítés:
A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, hidegvízbe áztatjuk.
Másnap feltesszük a babot főni az áztatólevével együtt. Sózzuk, babérlevelet adunk hozzá.
A húsból pörköltet készítünk: Megmossuk a húst, 2 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát szintén felkockázzuk, a zsíron megfonnyasszuk. Rádobjuk a húst, rákockázzuk a fokhagymát is, és erős tűzön kissé megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, ízesítjük őrölt köménymaggal, paprikakrémmel. Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, tv paprikát, és lefedve félpuhára pároljuk. Ha szükséges, időnként az elpárolgott levét vízzel pótoljuk.
Mikor félpuha a bab és a hús is, összeöntjük a kettőt. Beletesszük a karikákra vágott sárga-és fehérrépát, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, és készre főzzük. A babérleveleket kihorgásszuk.
Levesbetétnek galuskát készítünk: Egy fazékban vizet forralunk. 2 db tojás, 1 dl víz, só, ételízesítő (Vegeta), liszt amennyit felvesz (kb. 25 dkg). Épp csak összekeverjük a tésztát, és máris lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljöttek a víz tetejére, már le is szűrhetjük.
Tálalásnál tejfölt, kenyeret kínálunk mellé. Nagyon kiadós, laktató leves – második fogásnak csak egy könnyű tésztát adjunk, pld. túrós csuszát, vagy túrós palacsintát.
Galuska helyett csipetkét is főzhetünk a levesbe. Készíthető kész vörösboros marhapörkölttel is (nekem most épp az volt lefagyasztva).
Vissza
|
finom lehet