Malacpofa
MALAC POFA
Hozzávalók:
Fél liter tej
5 dkg élesztő
1 púpozott kávés kanál só
1 kávéskanál cukor
1 kg liszt
Fél csomag olvasztott margarin (12,5 dkg).
Töltelék:
Ízlés szerint sonka, párizsi, vagy bármilyen felvágott, sajt, amit lehet szeletelni, és formára ki lehet szaggatni.
Kemény sajt (reszelve is jó).
Valamint:
1 db tojás a kenéshez
Egész fekete borsszemek a malacok szemeinek.
Elkészítés:
Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedogozzuk. Fél cm vastagra ki nyújtjuk. Nagyméretű és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a fejecskékhez 2 nagy korong kell és egy kisebb. A leeső részek formásak legyenek, ezek lesznek a fülecskék.
Egy nagy tepsit kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk.
Összeállítás: Egy db nagy korongra teszünk egy korong sajtot, rá egy korong sonkát, erre reszelt sajtot szórunk, majd egy nagy korong tésztával lefedjük. Ennek a tetejére tesszük a kisebb tésztakorongot. A szemnek 2 db fekete borsszemet nyomunk a tésztába, az orrlyukakat fogvájóval lyukasszuk ki. A tésztából kimaradt háromszögeket az alsó koronghoz ragasszuk (nyomkodjuk), végül az egészet lekenjük egy elhabart tojással.
Előmelegített sütőben, 200 C fokon szép pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből X malacpofát kapunk, vagy 2 tepsinyi lesz.
Igazi szilveszteri sós sütemény!
A receptet, fotókat küldte: Nyilas Józsefné, (Pircsi), Kiskunhalas.
Vissza
|