Gyros pitában, tzatzikivel és hasábburgonyával.
GYROS PITÁBAN TZATZIKIVEL, HASÁBBURGONYÁVAL
Hozzávalók:
Filézett csirke comb, vagy sertéshús
Gyros fűszerkeverék
Olívaolaj
Zöldségek: paradicsom, vöröshagyma, krumpli.
Valamint: Pita, Tzatziki.
Elkészítés:
A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel. Kevés olajon akkor sütjük majd ki kevés olajon, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a burgonyát hasábokra vágjuk. Elkészítjük a Tzatziki mártást és a pitákat:
TZATZIKI:
2 pohár joghurt
10 dkg kígyóuborka
1-2 gerezd fokhagyma
Só, bors
Citromlé, olívaolaj.
Az uborkát lereszeljük a héjával együtt. Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá két gerezd áttört fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olíva olajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és min. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
PITA:
45 dkg liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag szárított élesztő
4 evőkanál olaj
3 dl víz.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük. Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük. A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a külön kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük.
Az így elkészített Gyros igen laktató, aki akarja, a hasábburgonyát elhagyhatja belőle.
A receptet, fotókat küldte: Csajbók Andrea, Nyíregyháza.
Vissza
|
Jól néz ki! Nagyon ötletes. Egyszer ha időm engedi elkészítem.
Üdv.