Fűszeres főtt burgonya
FŰSZERES FŐTT BURGONYA
Hozzávalók:
1 kg burgonya (lehet új is)
Fűszerek: rozmaring, bazsalikom, petrezselyemzöld, vagy: petrezselyemzöld, oregano, vagy borsikafű és petrezselyemzöld, stb. A lényeg, hogy mindig friss fűszernövényeket használjunk!
Olaj (hidegen sajtolt olíva olaj)
Só.
Elkészítés:
Lehetőleg egyforma, kisméretű burgonyákból készítsük. A burgonyát megmossuk, héjastól főzzük meg forró, sós vízben, de ne főzzük túl, ne essen szét! (Általában 15-20 perc alatt megfő mindenféle burgonya, hústűvel tudjuk ellenőrizni, belül is megfőtt-e.) Ha kész, meghámozzuk, daraboljuk (kockázzuk, ha kell), és az apróra vágott fűszerekkel megszórjuk, olajjal meglocsoljuk, megsózzuk.
Csak a fantáziánkon múlik, milyen fűszereket használunk – lehet akár csípős (chilis), vagy hagymás (metélőhagyma), vagy mentaleveles-citromos – ez tényleg ízlés kérdése.
Lényeges, hogy a fűszereket mindig a forró burgonyára tegyük, így veszi át legjobban a zamatot. Ha újkrumpliból készítjük, akkor se hámozzuk meg főzés előtt, csak dörzsöljük meg egy durva kefével, szivaccsal, így rücskös lesz a felülete, jobban felveszi az ízeket. (Az újkrumpli pillanatok alatt megpuhul, inkább gőzöljük, ne áztassuk szét!)
Felhasználhatjuk köretként valamilyen hús mellé, de az így elkészített újburgonya pld. egy joghurtos öntettel akár egy könnyű egytálétel is lehet.
Vissza
|