Paradicsomos sütemény
PARADICSOMOS-CITROMOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
Tészta:
15 evőkanál cukor
15 evőkanál olaj
8 evőkanál ketchup
8 evőkanál víz
2 db tojás
1,5 kávéskanál szalakáli
Kb. 80 dkg liszt.
Krém:
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
6 dl tej
2 db citrom
Kb. 10 evőkanál gríz (búzadara)
25 dkg margarin (vagy vaj)
Tetejére:
20 dkg csokoládé
Kb. 5 dkg vaj.
Elkészítés:
A tésztához a cukrot, olajat, kethup-öt, vizet, a tojásokat és a szalakálit elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjuk. Ezt 6 részre osztjuk, és lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Téglalapokra vágjuk, (27x38 cm), majd a nyújtófa segítségével, zsírpapírral bélelt tepsire fektetjük. A leesett részeket a végén összegyúrjuk, ebből még egy lapot tudunk nyújtani. Előmelegített sütőben (200 C fok, alsó felső állás), kb. 7-8 perc alatt aranyszínűre sütjük a lapokat. Sütőpapírral együtt tesszük egymás tetejére ahogy megsültek, így hűtjük ki őket. Vigyázat, a lapok könnyen törnek.
Elkészítjük a krémet: A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral felforraljuk, majd beletesszük a búzadarát, és a citromok reszelt héját. Állandó keverés mellett megfőzzük. Ha krémszerűen besűrűsödött, az edényt hideg vízbe tesszük, ízesítjük a citromok levével ízlés szerint, majd lehűtjük nagyjából. Kézi habverővel hozzákeverjük a kockázott margarint (lehet felesben vajjal.) Sütőlemezre teszünk egy sütőpapírt, erre az első lapot, megkenjük a krémmel. Így rétegezzük a süteményt. Az utolsó lapot bevonhatjuk csoki mázzal (Mikróban a vajat és csokit felolvasztjuk, és elkenjük a felső lapon, díszítjük.) Ha megdermedt a csokoládé a tetején, alufóliával letakarjuk, és 1 napra – de legalább 1 éjszakára - hűtőszekrénybe tesszük. Másnap, mikor megpuhult kellően a sütemény, formára igazítjuk (levágjuk a széleket), és téglalapokra felszeleteljük, tálalhatjuk. Lehet csak porcukorral is meghinteni a tetejét, ha nem akarunk bíbelődni a csoki mázzal.
A receptet Barátnőmtől, Imolától kaptam.
Megjegyzés: Imola unokáinak a kedvenc sütije, nálunk a vélemények megoszlottak, 6:2 arányban ízlett. Nekem kicsit túl édes volt, legközelebb egy kis savanykás lekvárt kennék, mondjuk 2 rétegként a krém helyett. A krém elég kevés, így nem kell kevesebbet készíteni belőle, ha a lekváros megoldást választjuk. Még egy ötlet: a nyújtáskor inkább Folpack segítséget vessünk be, mintsem lisztszórást, ne vegyen fel túl sok lisztet a tészta. Az eredeti recept szerint, ha van házi, hígabb paradicsomlé otthon, akkor azt is lehet használni, de a vizet akkor hagyjuk el.
Vissza
|
csoda ketckupbol csinál belole sutit