Káposztás vegyes saláta joghurttal
KÁPOSZTÁS VEGYES SALÁTA JOGHURTTAL
Hozzávalók:
1 nagyobb fej fejes káposzta
2 db kígyóuborka
2 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
3-4 evőkanál ecet (20 %-os)
1 teáskanál őrölt köménymag
1 l víz
2 db Tv paprika
2 db paradicsom
2-3 kisebb fej lilahagyma.
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük (robotgéppel daraboljuk), megsózzuk, pihenni hagyjuk. A kígyóuborkát vékony szeletekre vágva besózzuk, hagyjuk pihenni 15 percet.
1 liter vízhez keverünk (ízlés szerint) 6 evőkanál cukrot, 3 evőkanál ecetet, 1 teáskanálnyi őrölt köménymagot. Ezt az öntetet egy nagyobb tálba öntjük, beletesszük a kinyomkodott káposztát, a kinyomkodott uborkát. (Aki szereti, tehet bele préselt fokhagymát is – ez epefüggő.) Összekeverjük, majd csavaros üvegekbe töltjük. Hűtőszekrénybe téve sokáig eláll.
Ezt az alapot használjuk a vegyes káposztasalátához:1 üveg káposztasalátát csinos tálba öntünk, adunk hozzá tv paprikát, paradicsomot, lilahagymát vékonyra szeletelve, és óvatosan összekeverjük. Hagyjuk pihenni 1-2 órát hűtőszekrényben, majd tálaláskor joghurttal meglocsoljuk.
Hűsítő, kitűnő nyári saláta.
Vissza
|
Ha teszek hozzá tartósitószert,akkor nem áll el mondjuk télig?ha nyáron akarom megcsinálni?
Kedves Nana!
Ilyen formában nem lesz jó télire, az uborka és a paradicsom miatt. Csak a káposztát elteheted úgy, hogy a káposztát legyalulod, besózod, állni hagyod. A felöntőlét felforralod, majd ezzel leöntöd a már kinyomkodott káposztát. Fejtetőre állítod az üveget egy kicsit, majd szárazdunsztba téve hűtöd ki. Ha kihűltek az üvegek, mehetnek a kamrába, pincébe.
Egyébként télen is lehet kapni káposztát, kígyóuborkát, és nem olyan hosszadalmas elkészíteni - én mindenképpen a friss változat híve vagyok. Egy hétig ez is eláll simán a hűtőben! Ha mindenáron tartósítószert is akarsz használni, egy csipet szalicilt tegyél a betöltött üvegek tetejére, zárd le, ekkor nem kell fejtetőre állítani, csak dunsztba tenni.
Ha kipróbálod a téli verziót, írj majd, hogy sikerült! Üdv: Gyöngyi (a szerk.)