Tepertős pogácsa
TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
20 dkg mangalica tepertő
10 dkg zsír
2 db tojás
Fél pohár tejföl, fél pohár joghurt (vagy egy pohár tejföl - 125 gramm)
40 dkg liszt + a szóráshoz
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál só
Frissen őrölt bors.
Elkészítés:
Az élesztőt egy dl langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tepertőt robotgép késes karjával összeaprítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, frissen őrölt borsot, a zsírt, a tejfölt és joghurtot, egy egész tojást és a felfuttatott élesztőt. 1 perc alatt összekeverjük a géppel, majd lisztezett deszkára borítjuk a tésztát. Kézzel még kicsit átgyúrjuk, meglisztezzük a tetejét, és egy tállal lefedve, egy órán át pihentetjük.
Pihentetés után 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, bekockázzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között megsodorgatjuk a pogácsákat, tepsire sorakoztatjuk őket, végül egy tojássárgájával lekenjük a tetejüket.
Előmelegített sütőben, 200 C fokon, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből egy tepsinyi pogácsát kapunk.
Puha pogácsa, könnyen elkészíthető.
Vissza
|