Citrom és narancs
CITROM ÉS NARANCS
Mindig alaposan, folyó víz alatt, kefével megsikálva mossuk meg a gyümölcsöket.
Ha a levére van szükségünk:
Az asztallapon tenyerünkkel görgessük meg párszor, így több levet tudunk kipréselni belőle.
Reszelt citrom illetve narancshéj süteményekhez:
A gyümölcs külső, színes héját apró lyukú reszelőn reszeljük le, vigyázva, hogy a a fehér héjrészt már ne reszeljük le, mert az keserű. A reszeléket kis tégelybe téve remekül fagyaszthatjuk, így süteményekhez bármikor fel tudjuk használni.
Hámozás:
Ha nem süteményhez akarjuk felhasználni, hanem pld. Csatni (hindi: catni, angol: chutney), vagy mártás készítéséhez, akkor egy éles késsel vékonyan hámozzuk le a gyümölcs színes héját, a fehér rész nélkül, majd nagyon vékonyra felvágjuk a lehámozott lapocskákat. Így sokkal intenzívebb, erőteljesebb a citrusfélék aromája.
Szárított narancs, vagy ciromkarikák:
1 dkg cukor, 1.5 dl vízből cukorszirupot főzünk (addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad, és alaposan beforraljuk). A narancsot (citromot) éles késsel nagyon vékony karikákra vágjuk, és megmártogatjuk őket a cukorszirupban. Sütőpapírra tesszük a karikákat, és 100 C fokos sütőben, kb. 2,5-3 órán át szárítjuk.
Kicsit megpirult, száraz, ropogós karikákat kapunk, amelyek kiválóan alkalmasak fagylaltok, mousse-k, vagy egy habos máktorta mellé díszítésnek. Jól záródó dobozban, hűvös helyen (kamrában, pincében) tároljuk felhasználásig.
Tárolás:
Ha csak fél citromot használunk fel pld. teaízesítéshez, a másik felét a vágott résszel lefelé, állítsuk egy kistányérra, vagy egy tálkába, így tegyük a hűtőszekrénybe. A vágott felére tehetünk Folpackot is, lényeg, hogy a vágott részt ne hagyjuk szabadon, így kevésbé fog kiszáradni. Alufóliát soha ne használjuk citrom csomagolásához!
Mire jó a citromlé, citromolaj?
Kiváló pld. a kéz tisztítására. Ha kesztyű nélkül hámoztunk pld. újkrumplit, vagy céklát, dörzsöljük be a kezünket fél cirom levével, húsával. A hagyma szagát is megszünteti a kézről. Puhítja, tisztítja a bőrt. Kiváló fertőtlenítő: Pár csepp citromolaj a radiátor tetejére egy tál vízbe: frissít és fertőtlenít – influenza idején különösen ajánlott.
Pár csepp citromolaj egy zsebkendőre, ezt az orrunk elé tartva, máris fertőtlenítettük a villamoson tejrengő bacilusokat. A valódi citromolaj nem hagy foltot a zsebkendőn!
A citrom gyógyhatása:
A citrom egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma miatt vértisztító hatása van, valamint véredény regeneráló tevékenységre is képes. Germánium tartalma pedig rákellenes hatást gyakorol.
Jó torokfájás, megfázás, tüdőgyulladás, fejfájás, izomgörcs, izomfájdalom esetén. Jó vízhajtó, méregtelenítő, koleszterincsökkentő hatása is van.
Gyomorégés esetén egy fél pohár citromos víz azonnali enyhülést hoz. A rendszeres citromfogyasztás megszünteti a kalcium és magnéziumhiányt.
A citrom a fogyás titka:
Rengeteg C-vitamint tartalmaz (53 mg / 100 g), amely meggyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon, a thyroxin termelődését. Ha ebből a hormonból kevés áll szervezeted rendelkezésére, lelassul az anyagcseréd.
Tipp: étkezések között igyál egy pohár citromos vizet!
(Felhasznált irodalom: Életmód, Fotó: Virágcenter)
Vissza
|