Zöldséges májgombócleves
ZÖLDSÉGES MÁJGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
1 szép nagy szál sárgarépa
1 kisebb szál petrezselyemgyökér
1 db közepes méretű zsenge karalábé
15 dkg tisztított zsenge zöldborsó
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál liszt
1 csomag petrezselyemzöld
1,5 liter hús alaplé (2 db marhahúsleves kockából is készíthető)
Só, egy csipet cukor.
Levesbetét:
Májgombóc (fagyasztott is lehet)
Rizstészta.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A vaj és olaj keverékén megpirítjuk kissé a sárgarépa és petrezselyemgyökér kockákat. Hozzáadjuk a karalábé kockákat is, enyhén sózzuk. Meghintjük a liszttel, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a húslével. Belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöld felét és egy csipet cukrot. Ha félpuhák a zöldségek, hozzáadjuk a zöldborsót és a májgombócokat is. Kb. 8-10 perc alatt ezek is megfőnek, ekkor szórjuk rá a maradék petrezselyemzöldet. (ha a zöldborsó öregebb, számoljunk rá több időt – a májgombócnak csak 5-6 perc kell.)
A rizstésztát külön edényben, húslében főzzük ki.
Nagyon finom, igazi júniusi leves, amikor frissek, újak a zöldségek!
Májgombóc:
Hozzávalók:
1 kis doboz marha májkrém (62 gramm)
1 db egész tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa (amennyit felvesz, ne legyen se túl lágy, se túl kemény)
Petrezselyemzöld, só, Vegeta fűszerkeverék, frissen őrölt bors.
(kb. 20 gombóc lesz belőle)
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük villával, kis gombócokat formázunk, és a forró levesben kifőzzük.
Fagyasztani is lehet, ekkor húslében főzzük meg a gombócokat (forrástól számítva 5-6 perc), kiszedve hagyjuk kihűlni. Tálcára téve fagyasszuk le. Ha már megfagyott, nylon zacskóba téve tárolhatjuk 5-6 hónapig. Felhasználáskor a forró levesbe dobjuk, átforraljuk pár perc alatt.
Aki akarja, májkrém helyett készítse 10 dkg friss májból, akkor azt késsel el kell kaparni, a többi azonos.
Vissza
|