Nyírségi gombócleves
NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb (de lehet más hasonló húsból is)
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
10 dkg karfiol
10 dkg zellergumó
10 dkg fehérrépa
30 dkg sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj
2 dl tejszín
2 evőkanál. liszt
Só, bors, petrezselyemzöld.
Burgonyagombóc:
30 dkg burgonya
1 db egész tojás
10 dkg liszt
1 evőkanál vaj
Só, kapor.
Elkészítés:
Először a burgonyagombócot készítjük el. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk, megtörtjük, hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, és a vajat. Sóval ízesítjük, beleszórjuk a felaprított kaprot, majd az így kapott masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk egy tálcára. (mire megfő, kétszeresére nő!)
A húst apró kockákra vágjuk, a zöldségeket felaprítjuk. Kevés vajon megpároljuk a gombát.
A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk. A felaprított zöldségeket, a fej hagymát, apróra vágott petrezselymet és a gombát a léhez adjuk, sózzuk, borsozzuk. Ha már majdnem megfőtt minden, akkor a gombócokat beletesszük a forró levesbe. Lassan tovább forraljuk, majd tejszínes habarással dúsítjuk.
Tálaláskor friss petrezselyemmel még megszórhatjuk, vagy citromlével pikánsra ízesíthetjük.
Jó étvágyat hozzá!
A receptet, fotókat küldte: Csajbók Andrea, Nyíregyháza.
Vissza
|