Kocsonya
KOCSONYA
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyának való sertéshús (köröm, fül, bőrke, farok)
Fél kg sovány sertéshús
1 fej vöröshagyma
8-10 gerezd fokhagyma
1 db csípős paprika (el is hagyható)
2-3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
Só, szemes fekete bors.
Tálaláshoz:
Piros fűszerpaprika, citrom, csípős paprika.
Elkészítés:
A kocsonyahúsokat nagyon alaposan megtisztítjuk, szőrtelenítjük, megmossuk. Hideg, enyhén sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, az első vizet leöntjük, és a húsokat átmossuk. Újra feltesszük főni enyhén sós, hideg vízben, most már a sovány sertéshússal együtt. Hozzáadjuk a tisztított, de egyben hagyott zöldségeket, a hámozott fokhagyma gerezdeket, a borsot és a megmosott, de héjas vöröshagymát. Takaréklángon, fedő alatt, csendesen hagyjuk főni kb. 4-5 órát, míg a húsok megpuhulnak, és a csontról is szinte maguktól leválnak. Próbát végezhetünk: kevés levet tányérra merünk, ha megdermed, kész a kocsonya. Utóízesítjük, ha szükséges.
A húsokat és a zöldséget arányosan elosztjuk mélytányérokon, (aki akarja csonttal együtt, aki akarja, csont nélkül), és a fazékban maradó levet zsírtalanítjuk. Végül sűrű szitán keresztül a tányérokban lévő húsokra szűrjük a levet, s hűvös helyre téve, hagyjuk megdermedni.
Tálaláskor őrölt pirospaprikával meghintjük, friss kenyeret és citromkarikát, vagy citromlevet, csípős paprikát kínálunk mellé.
A receptet, fotót küldte: Marcosan-Molnár Mária, Winnipeg, Canada.
Vissza
|
Ez nagyon úgy hangzik, mint egy igazi jó kocsonya recept, ki is próbálom!