Diós, vagy mogyorós sütemény
DIÓS, VAGY MOGYORÓS SÜTEMÉNY
(Panni néni receptje alapján)
Hozzávalók:
Piskóta:
5 db tojás
2 csésze liszt (fél kg)
1 csésze cukor (2,5 dl)
1 csomag sütőpor
4 evőkanál olaj
4 evőkanál víz.
1 evőkanál kakaópor
Locsoláshoz:
Fél dl víz, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál rumaroma.
Krém:
2 dl tej
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
15 dkg cukor
25 dkg margarin
15 dkg darált dió (vagy mogyoró)
Díszítéshez:
5 dkg darált dió (egész mogyoró)
Csoki reszelék.
Elkészítés:
Tészta: Az 5 db tojás fehérjét, az 1 csésze cukorral kemény habba keverjük.
A tojások sárgájához hozzátesszük az olajat és a vizet, s jól összekeverjük.
A sütőporos lisztbe lassan beletesszük az összekevert tojássárgáját, majd a cukros fehérjét is. TITOK: a liszt folyamatos kevergetése, miközben a hozzávalókat adagoljuk, s az óvatosság, hisz a tojáshab érzékeny alapanyag, ne törjük össze.
Miután jól összekevertük a hozzávalókat, a tésztánkat két részre osztjuk. Az egyik részbe kevés kakaót szitálunk, elkeverjük.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe alulra a kakaós tésztát simítjuk, majd a tetejére a fehéren maradt tészta kerül. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 30-45 percig sütjük. (Tűpróba.)
Fél dl vízben felfőzünk 4 evőkanál cukrot, 1 evőkanál rumaromával, és ezzel a lével belocsoljuk a megsült piskótalapunkat.
Krém: 2 dl tejbe 5 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet teszünk, összekeverjük, majd felfőzzük, és lehűtjük. 25 dkg margarint összekeverünk 15 dkg cukorral, 15 dkg darált dióval (vagy mogyoróval), és hozzákeverjük a kihűlt tejes krémet.
Összeállítás:
A krémet a piskótánk tetejére kenjük, díszítjük darált dióval, (egész mogyorószemekkel), és csoki reszelékkel. Hosszabb téglalapokra vágva kínáljuk.
Megjegyzés: A kép a Mogyorós sütemény változat, szerintem a diós változat az igazi. Nagyon mutatós, finom, igazi vendégváró sütemény. (A receptet Panni nénitől kaptam, Csikbánfalváról, Erdélyből.)
A receptet, fotókat küldte: Marcosan-Molnár Mária, Canada, Winnipeg város.
Vissza
|